Albue

Hos Speciallæge Horsager tilbyder vi behandlinger for en række forskellige lidelser i albueregionen, som du ser nedenfor. Alle behandlinger foretages af vores erfarne speciallæge i ortopædkirurgi, Habib Horsager. Operationerne udføres ambulant i lokal bedøvelse.

KUBITALTUNNEL SYNDROM

Kubitaltunnel syndrom skyldes kompression af nervus ulnaris i en kanal på indersiden af albuen kaldet “sulcus nervi ulnaris”. Patienter med kubitaltunnel syndrom oplever snurrende, prikkende og sovende fornemmelse i ring- og lillefingeren. Der kan også være smerte og en brændende fornemmelse i de nævnte fingre. Generne er ofte værst om natten. Hvis tilstanden har varet ved i længere tid, kan der komme følelsesløshed i fingrene og nedsat kraft i hånden. Ved operationen laves et snit i det ledbånd, som løber tværs over Guyons kanal. Derved skabes bedre plads, og trykket på nerven forsvinder.

SUPINATOR SYNDROM

Supinator syndrom skyldes afklemning af nervus radialis 4-6 cm neden for den udvendige side af albuen. Tilstanden er kendetegnet ved en dyb smerte svarende til afklemningsstedet for nervus radialis. Smerterne kan stråle op i den udvendige side af albuen samt ned ved håndryggen. Der kan samtidig forekomme føleforstyrrelser i huden mellem tommel- og pegefinger, men ellers er der ikke andre neurologiske symptomer. Ved vedvarende smerter kan det være nødvendigt med operation. Operationen foregår i lokalbedøvelse og tager ca. 30 minutter. Der må forventes sygemelding i 3 til 6 uger afhængigt af arbejdsfunktionen.

PRONATOR TERES SYNDROM

Pronator teres syndrom er en tilstand med afklemning af medianus nerven, hvor den løber gennem de to hoveder af pronator teres musklen på forsiden af underarmen. Det er en relativt sjælden tilstand, som oftest forekommer blandt personer, som dyrker ketcher- eller kastesport eller ved kraftbetonet arbejde. Symptomer ved pronator teres syndrom er oftest smerter øverst på underarmens forside og føleforstyrrelser langs underarmen og ud i tommel- og pegefinger samt langemand. Tab af finmotorik og kraft i tommelfingeren ses typisk senere i forløbet. Ved vedvarende smerter, eller funktionstab i fingrene, kan det være nødvendigt med operation. Operationen foregår i lokalbedøvelse og tager ca. 30 minutter. Der må forventes sygemelding i 3 til 6 uger afhængigt af arbejdsfunktionen.

GOLFALBUE OG TENNISALBUE

Tennis- og golfalbue er smertetilstande i albuen, som skyldes overbelastning af senefæster ved albuen. Smerter ved en tennisalbue er lokaliseret til ydersiden af albuen, og smerter ved en golfalbue er lokaliseret til indersiden af albuen. Smerterne kan komme nogle dage efter en overbelastning. De kan føles som en murrende fornemmelse og stråle ned i underarmen mod håndleddet. Funktionen af armen bliver påvirket, det kan fx. være vanskeligt at skænke og drikke, og du kan tabe ting ud af hånden. Det kan også gøre ondt at arbejde med hånden og være svært at bruge den. Blokadebehandling med kortikosteroider, som også er smertestillende og dæmper betændelse, har som regel en god effekt.

BETÆNDT SLIMSÆK

Olecranon bursit er betændelse i en slimsæk (bursa) på strækkesiden, dvs. bagsiden af albuen. Slimsækken i albuen kan hæve op som følge af en skade (stød, slag). Det kan også ske ved en vedvarende irritation, fx. hvis du hele tiden støtter dig på albuen under arbejde eller ved læsning (studenteralbue). Indsprøjtning af binyrebarkhormon i slimsækken er en effektiv behandling, hvis der ikke er infektion. Steroider er smertestillende og betændelsesdæmpende.

PRF-behandling

PRF (Patelet Rich Fibrin) er blodplasma udvundet fra patientens eget blod. PRF kan bruges til behandling af let til moderat slidgigt i albuen eller til behandlingsresistent tennisalbue eller golfalbue.