Fod/ankel

Hos Speciallæge Horsager tilbyder vi behandlinger for en række forskellige lidelser i fod og ankel, som du ser nedenfor. Alle behandlinger foretages af vores erfarne speciallæge i ortopædkirurgi, Habib Horsager. Operationerne udføres ambulant efter anlæggelse af lokal bedøvelse eller nerveblokade.

HAMMERTÅ

Hammertæer er en fejlstilling i en eller flere af dine tæer. Ved hammertå er midterleddet bøjet, mens grundleddet og yderleddet er strakt. Hammertæer ses typisk på 2. til 4. tå, hvor tåen løftes og bøjer, så den ligner et hammerhoved. Der kommer dermed et øget tryk på mellemfodsknoglen i fodsålen. Der er smerter og fortykkelse under tæernes grundled og over de øvrige led. Smerterne udløses ofte af tryk mod hammertæerne som ved brug af for små sko og ved løb.

NEDGROET NEGL

Neglebetændelse rammer oftest storetåen og er en infektion i vævet rundt om en negl. Sygdommen findes i en akut og en kronisk form. Huden omkring neglen er typisk rød, hævet, øm og eventuelt med puds/betændelse. Kirurgisk behandling er en effektivt måde at fjerne betændelsen på.

MORTONS NEUROM

Mortons neurom er en irritation og hævelse i en eller flere nerver i forfoden. Tilstanden skyldes klemning af nerven mellem to ledhoveder. Smerterne er hyppigst under tåbalderne til 3. og 4. tå (1. tå er storetåen, 5. tå er lilletåen). Mortons neurom giver typisk brændende smerter i fodsålen, som kan stråle ud i tæerne. Smerterne kommer først i forbindelse med gang, eller når du benytter de sko, der klemmer, og som er årsag til generne.

SKÆV STORETÅ (HALLUX VALGUS) OG KNYSTDANNELSE

Hallux (storetå) valgus (udaddrejning) er en fejlstilling af storetåen, så den drejer i retning mod lilletåen. Samtidig er storetåens grundled delvist ude af led. Der er typisk skævhed i storetåen og ømhed over storetåens grundled. Leddet hæver op og buler ud på indersiden af foden, og der dannes en smertefuld og øm knyst.

SENEKNUDE (GANGLION)

Ganglion er en udbuling af bindevævet omkring et led eller en sene. Ganglier er en slimsæk med et geleagtigt, flydende indhold, som gør dem faste og eventuelt let elastiske at føle på. På foden sidder de typisk på fodryggen. Nogle ganglier kan være ømme. Gangliet kan skifte i størrelse fra dag til dag, og det er ofte størst, når foden har været brugt meget. Kirurgisk fjernelse af et ganglion er aktuelt, hvis der er gener.

STIV STORETÅ (hallux rigidus)

Hvis du har en stiv tå, er bevægeligheden i storetåens grundled indskrænket, især når du bøjer den opad. Det giver dig problemer med at gå eller løbe. Bevægeligheden er ved en stiv tå reduceret fra normalt 70 til 30 grader. Tilstanden er ganske almindelig. I mange tilfælde skyldes den skader mod storetåen i form af forstuvninger eller kraftig nedad- eller opadbøjning af tåen, og det medfører inflammation i leddet. De typiske symptomer er stivhed og smerter i storetåens grundled. Det kan gøre det besværligt at gå eller løbe.

LILLETÅ KNYST

Lilletå knyst kaldes også skrædderknyst (Taylor’s bunion) eller Bunionette. Knysten er beliggende ud for grundleddet til lilletåen. Lilletå knyst skyldes oftest en abnormal form af ledhovedet ud mod lilletåen, hvilket gør, at området får mere tryk i fodtøj end den øvrige del af fodens yderside. Årsagen kan også være den breddeøgning, der tit ses af forfoden med alderen, hvorved foden fylder mere i fodtøjet og derved trykkes mod knysten. Behandlingen retter sig primært mod anvendelse af passende fodtøj. Der kan fås aflastende indlæg til brug i sko, der fordeler trykket væk fra knysten. Hvis ikke det lykkes at aflaste knysten med indlæg og passende fodtøj, er operation en mulighed.

ACHILLESSENEBETÆNDELSE

Betændelse i achillessenen er en kronisk irritationstilstand i og omkring achillessenen og dens fæste på bagsiden af dit ben. Det gør ondt i området omkring achillessenen. Der kommer flere smerter ved fysisk aktivitet, og nogle gange er der hævelse omkring senen. Senebetændelsen udvikler sig som regel på baggrund af langvarig belastning. Hvis aflastning, indlæg og træning ikke giver varig smertelindring kan indsprøjtning med binyrebarkhormon forsøges.

HÆLSPORE

På undersiden af foden har vi en bindevævsplade, som kaldes plantarfascien. Den har udspring fra forkanten af hælbenet og spreder sig i vifteform frem til tæerne. Plantar fasciitis er en tilstand, hvor plantarfasciens fæste til hælbenet er overbelastet. Det vigtigste symptom er smerter under hælen ved belastning. Smerten kommer, når du træder ned på foden. Smerterne er i begyndelsen kun til stede ved belastning, men kan efterhånden også være til stede i hvile. Smerterne er ofte værst tidligt på dagen, og når du starter med at belaste foden efter hvile, især når du står op om morgenen.

PRF-BEHANDLING AF kronisk hælspore og achillessenebetændelse

PRF (Patelet Rich Fibrin) er blodplasma udvundet fra patientens eget blod. PRF kan bruges til behandling af kronisk og behandlingsresistent hælspore og achillessenebetændelse.