Behandling med Platelet Rich Fibrin (PRF)

PRF – vækst- og helingsfaktorer udvundet af dit eget blod

PRF er en forkortelse for Platelet Rich Fibrin, som praktisk taget betyder plasma uden røde blodlegemer.

PRF udvindes af patientens eget blod, som består af 4 hovedkomponenter:

• Røde blodlegemer: transporterer ilt.
• Hvide blodlegemer: udgør kroppens immunforsvar mod bakterier og virus.
• Blodplader: hjælper med at reparere sår og skader og stoppe blødning.
• Serum: er den gule væske, som indeholder proteiner, elektrolytter og næringsstoffer.

PRF fås ved at centrifugere et reagensglas med friskt blod. Reagensglasset centrifugeres indtil alle røde blodlegemer er separeret fra blodpladerne og serummet.

PRF indeholder en høj koncentration af hvide blodceller, blodplader, proteiner og signalstoffer. Disse bestanddele af blodet spiller en stor rolle for heling af beskadiget bindevæv såsom sener, seneskeder, slimsække og brusk. Ved indsprøjtning af PRF i et beskadiget, slidt eller irriteret område af kroppen fremmes heling og vækst af sunde celler og der dannes nye ekstracellulære komponenter såsom kollagen, elastin, proteinter mm.

PPF-behandling fremskynder kroppens naturlige heling

Hvis den traditionelle behandling i form af aflastning, fysioterapi og blokadebehandling med binyrebarkhormon ikke hjælper, kan PRF-behandling fremskynde kroppens naturlige heling.

85% af patienter med seneskader bliver symptomfri efter en enkelt behandlingsserie på én til to injektioner med tilhørende genoptræning indenfor et ½ år. De resterende 15 % opnår en væsentlig lindring. Størstedelen af helingen finder sted i løbet af de første 12 uger og tilstanden forbedres gradvist efterfølgende helt op til et år. Der kommer sjældent tilbagefald, som man ofte ser det efter blokadebehandling med binyrebarkhormon.

Ved behandling af bruskskader og slidgigt kan patienten forvente en halvering af smerter efter 3 måneder efter en behandlingsserie på 5 injektioner.

Behandlingen afhænger af hvilken struktur og hvor i kroppen, der skal behandles

Til sener injiceres 2-3 ml PRF i senen. Patienten skal holde sig i ro i 1-2 døgn efter en behandling og undgå overbelastning af senen i 4-6 uger. Området er ofte ømt i 1-2 døgn efter en injektion. Den første PRF-behandling gentages efter tre uger. 6 uger efter anden behandling ses patienten til en kontrol.

Til slidgigt/bruskskader i led injiceres 1-5 ml PRF ind i leddet 3-5 gange med to ugers interval. Patienten skal holde sig relativt i ro i 1-2 døgn efter hver injektion. Indstikstedet kan være ømt i 1-2 døgn efter hver injektion. Hos patienter med svær slidgigt kan det være nødvendigt med en booster injektion hver 12. måned.

Patienten må ikke tage NSAID præparater (f.eks Magnyl, Aspirin, Ibuprofen, Ipren, Voltaren osv.) den første uge – kun paracetamol (Pamol, Panodil, Pinex).
Patienten må ikke overbelaste den behandlede sene i 6 uger efter behandling. Hvis patienten har hårdt fysisk arbejde, kan det hos enkelte blive nødvendigt med en kortvarig sygemelding eller skånevilkår på cirka en uge efter hver injektion.

Risici og komplikationer:
Der er en minimal risiko for infektion, som altid er til stede ved injektionsbehandling. I sjældne tilfælde kan en behandlet sene rumpere, hvis den overbelastes. Øvrige risici er yderst sjældne, idet PRF er udvundet fra patientens eget blod og udelukkende udnytter kroppens egne helingsmekanismer.

PRF har effekt på følgende kroniske tilstande:

Skulder:
Slimsæksbetændelse i skulderen
Slidgigt i skulder-leddet
Slidgigt mellem nøglebenet og skulderbladet

Albue:
Tennisalbue
Golfalbue
Student albue
Slidgigt i albuen

Hånd:
Slidgigt i tommelens rodled
Slidgigt i selve håndleddet
Kronisk seneskedehindebetændelse

Hofte:
Smertefuld slimsæk på udvendig side af hoften
Slidgigt i hofteleddet

Knæ:
Springerknæ
Løberknæ
Bruskskader
Slidgigt i knæ
Slimsæksbetændelse

Fod og ankel:
Betændelse i achillessenen
Betændelse i hulfodssenen
Metatarsalgia/forfodssmerter
Slidgigt i anklen
Slidgigt i storetåens grundled

Pris:
Henviste patienter:
Pr. enkeltbehandling pr. led 2.000, –