Hånd

Hos Speciallæge Horsager tilbyder vi behandlinger for en række forskellige lidelser i hånd og fingre, som du ser nedenfor. Alle behandlinger foretages af vores erfarne speciallæge i ortopædkirurgi, Habib Horsager. Operationerne udføres ambulant i lokal bedøvelse.

KARPALTUNNEL SYNDROM

Karpaltunnelen er en kanal på håndfladesiden af håndleddet. Sammen med fingrenes bøjesener løber her en stor nerve kaldet nervus medianus ned til hånden. Hvis pladsen i tunnelen bliver for trang, kan nerven blive trykket. Det giver en snurrende, prikkende og sovende fornemmelse i tommel-, pege-, lange- og ringfingeren. Der kan også være smerte og en brændende fornemmelse i fingrene. Generne er ofte værst om natten. Hvis tilstanden har varet ved i længere tid, kan der komme følelsesløshed i fingrene og nedsat kraft, især fra tommelfingeren. Ved operationen laves et snit i det ledbånd, som løber tværs over karpaltunnelen. Derved skabes bedre plads, og trykket på nerven forsvinder.

Ulnartunnel syndrom

Ulnartunnel syndrom skyldes kompression af nervus ulnaris i en lille kanal kaldet Guyons kanal på håndfladesiden af håndleddet. Patienter med ulnartunnel syndrom oplever snurrende, prikkende og sovende fornemmelse i ring- og lillefingeren. Der kan også være smerte og en brændende fornemmelse i de nævnte fingre. Generne er ofte værst om natten. Hvis tilstanden har varet ved i længere tid, kan der komme følelsesløshed i fingrene og nedsat kraft i hånden. Ved operationen laves et snit i det ledbånd, som løber tværs over Guyons kanal. Derved skabes bedre plads, og trykket på nerven forsvinder.

DE QUERVAINS TENOSYNOVITIS

De Quervains seneskedebetændelse er en af de almindeligste seneskedebetændelser i håndleddet. Det er en seneskedebetændelse i de sener, der løber gennem den såkaldte 1. kulisse på tommelfingersiden af håndryggen. De Quervains seneskedebetændelse udvikler sig i reglen i løbet af uger. Man får tiltagende smerter i håndledsområdet på tommelfingersiden. Smerterne mærkes mest, når tommelfingeren bruges. Man kan opleve, at det er vanskeligt at bruge hånden til at gribe og klemme med. Smerten kan stråle ud i tommelfingeren, eller den kan stråle opad til underarmen evt. til skulderen. I nogle tilfælde er smerten så udtalt, at man ikke kan bruge hånden. Blokadebehandling med kortikosteroider, som også er smertestillende og dæmper betændelse, har som regel en god effekt. Ved vedvarende smerter kan det være nødvendigt med operation. Operationen foregår i lokalbedøvelse og tager ca. 20 minutter. Der må forventes sygemelding i 3 til 6 uger afhængigt af arbejdsfunktionen.

SENEKNUDE (GANGLION)

Ganglion er en slimsæk med et geleagtigt, flydende indhold, som gør dem faste og eventuelt let elastiske at føle på. De fleste sidder på håndryggen eller ved håndleddet. Nogle ganglier kan være ømme, men ofte opdager man dem bare tilfældigt. Gangliet kan skifte i størrelse fra dag til dag, og det er ofte størst, når hånden eller håndleddet har været brugt meget. Gangliet kan også være større og mere spændt, når du holder håndleddet i bestemte stillinger. Hvis gangliet er meget stort eller sidder lige over en nerve, kan der opstå føleforstyrrelser i fingrene. Føleforstyrrelser kan føles som prikken eller snurren i fingrene. Ved vedvarende gener kan det være nødvendigt med operation. Operationen foregår i lokalbedøvelse og tager ca. 20 minutter. Der må forventes sygemelding i 2 til 4 uger afhængigt af ganglion størrelse og lokalisation og patientens arbejdsfunktion.

KUSKEFINGRE (DUPUYTREN)

Dupuytrens kontraktur er en kronisk sygdom, hvor der bliver dannet hårde og knudrede strenge i det bindevæv, der ligger mellem huden og senerne i håndfladen. Strengdannelsen går fra håndfladen ud i fingrene og skrumper efterhånden. Strengene fastlåser derved de angrebne fingre, så de ikke kan strækkes. Tilstanden kaldes også “kuskefingre”. I ca. halvdelen af tilfældene er begge hænder angrebet, men sjældent i samme grad. Ved betydelige gener kan det være nødvendigt med operation. Operationen foregår i lokalbedøvelse og tager ca. 20 minutter. I lette tilfælde kan fingrene rettes ud ved, at kirurgen overskærer strengene med en skærende nål. I svære tilfælde er den bedste løsning en operation, hvor kirurgen åbner op til strengene og fjerner dem fuldstændigt.

SPRINGFINGER

Springfinger skyldes en irritation og hævelse af bøjesenen til én af fingrene. Det medfører, at senen “hænger fast” i seneskeden med fingeren i bøjet stilling. Der kan være en mindre, øm hævelse af senen på forsiden af fingerens grundled. Fingeren bliver låst i bøjet stilling og er vanskelig at strække. Ofte må man hjælpe til med den raske hånd. Når fingeren strækkes, vil den hævede del af senen komme fri af den snævre del af seneskeden. Herefter er bevægeligheden normal, indtil fingeren atter bøjes og låser sig fast.

Slidgigt i tommelfingerens rodled

Slidgigt i tommelfingerens rodled (tommelfingerartrose) ses især hos ældre og midaldrende kvinder. Men yngre mennesker kan også få det, især hvis der tidligere har været skader eller sygdom i leddet. Tommelfingerartrose giver smerter og stivhed i leddet. Efterhånden vil kraften i tommelfingeren blive mindre, så gribefunktionen bliver svækket. Ved fremskreden slidgigt vil du også have smerter i hvile, fx om natten. Ofte er leddet hævet. Du kan få problemer med dagligdags gøremål, fx at åbne et skruelåg, vride en klud eller dreje en nøgle.

PRF-behandling af slidgigt i håndled og tommelfingerens rodled

PRF (Patelet Rich Fibrin) er blodplasma udvundet fra patientens eget blod. Ved let til moderat slidgigt kan indsprøjtning med PRF have en smertelindrende effekt.